Athens

Hur SWEA startades i Athens

 

Marianne förbereder en text.

Livet i norra Grekland

Vi flyttade ner till Thessaloniki sommaren 2018, vilket äventyr! Varmt var det, även om vi hunnit vänja oss en del då sommaren 2018 var den varmaste i mannaminne i Sverige.
Med en underbar utsikt över Thermaikos bukten installerade vi oss. Det blev mycket bad i underbara Potamos strand, som ligger i Epanomi c:a 30 minuter från Thessaloniki. Stranden där är precis lika fin som på berömda Chalkidiki och mindre trafik för att ta sig dit. Sahara är en annan strand vid Nea Kallikratia som har, precis som namnet avslöjar, mycket sand! Och fint vatten förstås. När man bor i norra Grekland finns det mycket att sysselsätta sig med, vårt vackra Saloniki som är känd för sin gastronomi och sin Bougatsa, många musikevent och närheten till bad och natur samt många intressanta platser att besöka.
Om man gillar åka skidor kan man på 2 timmar ta sig upp till Vasilitsa, som har de bästa snowboardbackarna i Grekland och man kan också plocka svamp i området kring Grevena som är Greklands svampeldorado.
Vingårdar finns det gott om i norra Grekland med god kvalitet på vinerna och man kan besöka dem för visning och vinprovning, bla Gerovassiliou, Biblia Chora, Naoussa och Kir Yannis tillhör de mest kända.
Vi har nu på sommaren även fått direkt båtförbindelse med Skiathos, Skopelos och Alonissos, vilket vi tycker är perfekt.
Vill man hålla sig nära tar man båten från stan till Peraia och fikar på stranden.
Ett annat plus är att Ryanair flyger direkt till Stockholm året runt och att man under lågsäsong kan hitta biljett för 19.90€, billigare än att gå ut äta middag.
Eftersom norra Grekland är en utvandrarregion kommer det många svenskgreker nedresandes under loven så vi får också mycket besök, vilket vi uppskattar och man kan också enkelt fylla på förrådet med lite salta bilar !
Det finns alltså det mesta man kan önska förutom att vintern slår till 3-14 dagar per år så citronträdet som jag planterade får jag ta in en månad tillsammans med andra känsliga växter, men om man gillar årstidsväxlingar är Thessaloniki perfekt!
Välkomna hit om ni ej besökt stan tidigare!
Carina

Många uppskattade aktiviteter

Nedan finns ett axplock av våra populära aktiviteter sedan några år tillbaka.

AKTIVITETEER GENOM TIDERNA

Författarkväll med Helena von Zweigbergk
Genomförda aktiviteter 2022

SWEA Athens 2022 programverksamhet Datum Dag Aktivitet Dag/Kväll Arr Pris Kommentarer Februari 3 torsdag Årsmötet 2022 hölls åter på zoom och hade 15 deltagare. Kväll SWEA Zoom. 24 torsdag Museibesök. National gallery. SWEA 28 måndag…

Läs mer
Magic in May
Genomförda aktiviteter 2021

Τorsdagen den 23 september kl 19:45 träffas vi  på sommarbiografen Riviera.   Adress: Valtetsiou 46, Athina 106 81 Vi ser en av Atens Filmfestivalens spännande  dokumentärer: ______________________________________________ Luis Buñuel: Den store  surrealisten av Xavier Espada (2021)  och efteråt går…

Läs mer
Genomförda aktiviteter 2020

Genomförda aktiviteter 2020   Här följer en sammanställning över genomförda aktiviteter i SWEA Athens under 2020.  I datumkalendern här intill får du mer information om både kommande och genomförda aktiviteter: https://athens.swea.org/events/ _________________________________________ ZOOM – BAK-FIKA 9…

Läs mer
SWEA Athens firar 40 år!
Genomförda aktiviteter 2019

SWEA Program för november-december 2019  Tisdag den 5 november kl 13 träffas vi för en lunch på vårt stamställe café Aerostato i Pangrati. Här finns fräscha sallader, gravad lax och smarriga pajer på menyn. Adress: Ptolemeon…

Läs mer
Genomförda aktiviteter 2018

Genomförda aktiviteter 2018 Här följer en sammanställning över genomförda aktiviteter i SWEA Athens under 2018. Barngruppens aktiviteter finns inte med i sammanställningen. I datumkalendern här intill får du mer information om både kommande och genomförda aktiviteter: https://athens.swea.org/events/…

Läs mer