Genomförda aktiviteter 2018

Genomförda aktiviteter 2018

Här följer en sammanställning över genomförda aktiviteter i SWEA Athens under 2018. Barngruppens aktiviteter finns inte med i sammanställningen. I datumkalendern här intill får du mer information om både kommande och genomförda aktiviteter: https://athens.swea.org/events/

VINTER OCH VÅR 2018

JANUARIS MÅNADSLUNCH PÅ AEROSTATO

Vår första lunchträff hade vi tisdagen den 9 januari på Aerostato, enligt separat utskick via e-post.

UTSTÄLLNING TILL MINNE AV GEORGE SEFERIS

 Tisdagen den 23 januari kl 12.45 träffas vi på ”B&M Theocharakis Foundation” för att besöka utställningen till minne av George Seferis.

Giorgos Seferis föddes år 1900 i Urla nära Smyrna och han dog 1971 i Aten. Han var en grekisk diplomat och författare/poet, där grundtonerna i hans lyrik är främlingskänsla och hemlängtan hos den som gått i landsflykt eller den som lever i exil i sitt eget land. År 1963 fick han Nobelpriset i litteratur.

På utställningen, som pågår fram till den 28 januari, presenteras allt från originalmanuskript, personliga tillhörigheter, målningar som han själv har målat, till svart-vita fotografier från studenttiden fram till hans sista resor.

Utställningen har även en avdelning där man får se verk av ledande, grekiska konstnärer såsom Nikos Hadjikyriakos-Ghika, Yannis Tsarouchis, Tassos, Yannis Moralis, Panayiotis Tetsis, Costas Tsoclis, Alekos Fassianos m.fl., vilka alla varit inspirerade av Seferis poesi.

Adress:
B&M Theocharakis Foundation,
9 Vassilissis Sofias & 1 Merlin,
tel 210-361 1206
www.thf.gr

Inträde: 6€

SWEA ATHENS ÅRSMÖTE 2018

Tisdagen den 30 januari kl. 19.00 kommer vi att hålla vårt årsmöte på Paulusgården. 

I samband med årsmötet kommer vi även att ha en kort presentation av vad SWEA är och vad vi står för samt en kort summering av världsmötet i Perth som genomfördes i höstas.

Har Du någon väninna som ännu inte är SWEA, men som är intresserad av att få veta mer om oss, får Du gärna ta med henne som gäst.

Ni som är intresserade av att vara med i styrelsen eller i någon av våra arbetsgrupper kan kontakta någon av oss i styrelsen eller vår valberedning; Birgitta Koniali, Heléne Bankefyors-Palaghias eller Marika Korfiat alla på mail  athens@swea.org

Genom att vara med i styrelsearbetet lär man känna alla våra medlemmar på ett nytt sätt och får dessutom mer kontakt och inblick i arbetet hos andra svenska föreningar här i Aten. Utöver det så ger det en mycket större inblick i hur SWEA International fungerar och en bättre förståelse för hur stort SWEA egentligen är och vilka möjligheter som öppnar sig när man är med i en världsomspännande organisation.

Så alla Ni som är det minsta intresserade, hör av Er, kom och var med på ett styrelsemöte för att se vad vi gör.

FEBRUARI MÅNADSLUNCH I KIFISSIA

 Tisdagen den 6 februari kl. 13.00 träffas vi på Kafé J i Kifissia för att äta lunch och umgås. De har väldigt goda och stora sallader, club sandwich, smörgåsar mm, till rimliga priser.

Adress:
6, Argiropoulou Street, Kifissia
(Se karta nedan)

BESÖK AV FÖRFATTAREN BIRGITTA LINDQVIST 

Torsdagen den 15 februari kl 19.00 samlas vi på Paulusgården för att träffa och lyssna på författaren Birgitta Lindqvist. 

Vi välkomnar även icke Sweor så ta gärna med Era vänner.

Efter presentationen äter vi som vanligt en bit mat och får chans att fortsätta diskutera och prata med Birgitta.

Birgitta är utbildad lärare, har bott i olika världsdelar och har tillbringat mycket tid i Asien. Under kulturrevolutionen i Kina bodde hon i Beijing men är sedan många år nu bosatt i Paris där hon är medlem i den lokala SWEA avdelningen. Birgitta talar kinesiska, spanska, japanska, franska, engelska, tyska och finska.

Kostnad för SWEA medlem: 12€
Kostnad för icke SWEA medlem; 15 €

TEPROVNING

En favorit i repris!

Februari är en bra tid för att värma sig med en kopp gott te och då detta var en väldigt omtyckt aktivitet förra året tar vi en favorit i repris.

Torsdagen den 22 februari kl. 17.00 träffas vi hos To Tsai i Kolonakihttps://www.facebook.com/totsaiathens/

Att prova te är en konst och här får vi en introduktion hos To Tsai i Kolonaki hur du får din ultimata te stund. Affären har över 200 olika sorters te så chansen är stor att du hittar just din favorit här.

För en kostnad på 15 €/person får vi prova te från de fem stora huvudgrupperna och sen blir det High Tea med kakor, scones, smörgåsar och varsin tekanna med din egen valda tesort.

Vi kan vara max 8 personer på teprovningen så först till kvarn …..

Varmt välkommen torsdagen den 22 februari kl 17.00!

 

MARS MÅNADSLUNCH

I Aten på restaurang “Avocado”. Avocado är vår dröm om att skapa en omtänksam gemenskap i harmoni med naturen. Vi tror att det är möjligt att leva väl och njuta av aptitretande hälsosamma måltider utan att skada andra kännande varelser; nämligen våra vänner djuren, både på land, i himlen, i floder och hav.”Torsdagen den 8 mars kl. 13.00 träffas vi på den lilla vegetariska restaurangen ”Avocado” nära Syntagma.OBS!! DENNA MÅNAD TRÄFFAS VI PÅ EN TORSDAG. 

Adress: Nikis 30, Syntagma 10557 Athens.

 

BESÖK AV EBBA WITT-BRATTSTRÖM

Torsdagen den 29 mars kl. 19.30 träffas vi på Svenska Institutet i Aten för att få en kväll tillsammans med kulturprofilen Ebba Witt-Brattström. Vi äter något lätt och får möjlighet att sitta ner och prata med Ebba som har en otroligt intressant och innehållsrik bakgrund.

Ebba kommer att vara gäst i Ariane Wahlgrens hus under de två påskveckorna, både den svenska och den grekiska. När vi upptäckte detta tog vi kontakt med Ebba och frågade om hon hade tid och lust att träffa oss Sweor. Vi är mycket glada för Ebbas positiva respons och den möjlighet vi fått att ordna en diskussionskväll tillsammans.

Kostnad: 5€

ODYSSEUS IRRFÄRDER (SAMARRANGEMANG MED SVENSKA KYRKAN)

Torsdagen den 19 april kl. 15.00 bjuder vi in till vernissage på Paulusgården och därefter, i anslutning till ”Afternoon Tea”, får vi höra Marianne Enge Swartz berätta om Elin Wägner och hennes tid i Grekland

Under presentationen om Elin Wägner kommer kyrkan att ordna med ”Afternoon Tea” så den som vill kan köpa kaffe, te och tilltugg. Jag vet att husmor Birgitta är tacksam om ni meddelar henne i förväg om ni har tänkt komma så hon vet hur många scones hon skall baka.

Kommande arrangemang:

  • Valborgsfirande måndagen den 30 april. Vi sjunger in våren; Samarrangemang med Svenska kyrkan.

MÅNADSLUNCH PÅ AEROSTATO

OBSERVERA! Denna månad träffas vi på måndag.

Vår månadslunch har vi måndagen den 7 maj. Vi träffas då på Aerostato kl. 13.00 för att äta en bit mat eller ta en kopp kaffe tillsammans.

Adress till Aerostato:

Platia Proskopon, Ptolemaion 4, Pangrati (metro Evangelismos)

MITT 50-TAL

Torsdagen den 17 maj kl. 19.00 träffas vi på Paulusgården, Daidalou 18, för att få en nostalgiresa tillbaka till 50-talet.

På Nordiska museet pågår utställningen Mitt 50-tal. Kvinna, mode, vardag. Det handlar om kvinnligt 50-talsmode, om fest- och vardagskläder, arbetsuniformer och fritidskläder. Där visas plagg uppsydda på exklusiva modehus och av husmödrar i hemmet samt konfektionssydda plagg och det nya för tiden, tonårskläder. Men inte bara, utställningen ger också en inblick i den rådande tidsandan. En avslutande del handlar om hur tre framgångsrika kvinnor ser på 50-talets modeideal idag.

Marianne Larsson, intendent och forskare på Nordiska museet, är en av dem som står bakom urval och innehåll i utställningen. Torsdagen den 17 maj kl. 19.00 berättar hon för oss om arbetsprocessen, om hur plaggen har valts ut, om historien bakom plaggen och om det slutliga resultatet. Kanske kan någon av oss bidra med egna minnen från 50-talet.

Efter Mariannes presentation bjuds det på 50-tals mat.

Adress: Paulusgården

Kommande arrangemang:

  • Midsommar fredagen den 22 juni. Vi firar midsommar i Goudiparken precis som förra året. Samarrangemang med SiA, SGK, Svenska kyrkan och Svenska språkföreningen.
  • SWEAs sommarmiddag kommer att gå av stapeln tisdagen den 12 juni.

HÖSTEN 2018

FOTOUTSTÄLLNING PÅ BENAKI MUSEEUM

Torsdag den 13/9 kl 11, träffas vi och ser den fina fotoutställningen på Benakimuseet av Joan Leigh Fermor, mest känd för sina dokumentära bilder ifrån bombningarna i London under andra världskriget.
Efteråt äter vi lunch på Benakis vackra takterrass med utsikt mot nationalparken.
Vi träffas innanför ingången kl 11
Museum Benaki, adress Vas.Sofias & Koumbari 1, 106 74 Aten
Kostnad 7€, pensionär 5€

UTSTÄLLNING FRÅN DEN FÖRBJUDNA STADEN I PEKING OCH EFTERÅT LUNCH.

Tisdagen den 2 oktober kl 12.

Sällan sedda föremål utanför Kina visas på Akropolismuseet i en utställning som firar kinesisk kultur och historia. Utställningen innehåller personliga saker, möbler och konstverk som tillhörde kejsaren Qianlong, den sjätte kejsaren av den manchu-ledda Qingdynastin. Utställningsföremålen har lånats från palatsmuseet som är inrymt i den Förbjudna staden i Peking.

Qianlong anses vara en av de mest kapabla och kultiverade härskarna i Kinas historia.
Under hans långa regeringstid nådde Qingdynastin sin mest lysande och välmående era.

Inträde 3€. Vi möts vid ingången till utställningen i Akropolismuseet

Efteråt går vi tvärs över gatan till mezedopoleion Elaea för lunch.

                    

FÖREDRAG I FÖRSTA HJÄLPEN FÖR OSS ALLA TILLSAMMANS.

Onsdagen den 24 oktober kl. 15-17 

Vi från SWEA, svenska ambassaden, skandinaviska kyrkan, skolföreningen och SGK träffas på Svenska Institutet för en genomgång av de första hjälpåtgärderna vid olika olycksfall. Frivilliga livräddare från Röda korset kommer under 2 timmar visa hur vi omedelbart hjälper sårade och skadade när en olycka inträffat.

Plats: Svenska Institutet i Aten

 

BESÖK PÅ VERVE JUICES- HÄLSODRYCKER

Torsdag den 30 oktober kl. 10.30

Tvillingsystrarna Martha och Kelly Hatzigiannis startade 2014 tillsammans Verve Juices, det första företaget i Grekland som framställer, buteljerar och marknadsför kallpressad juice från grönsaker, frukter och örter. Man tillhandahåller dessutom fullständiga juice- detoxpaket.

Verve står för Vitality – Energy – Revitalise – Vigor – Enthusiasm. Det är företagets filosofi att vi ska ta väl hand om våra kroppar, vända tillbaka till våra rötter och konsumera färska, råa, organiska födoämnen.

Juicerna framställs dagligen och buteljeras med detsamma. De håller sig färska tre dygn i kylskåp.

Vi kommer att få vara med om pressningsproceduren och därefter lära oss lite om vad de olika juiceingredienserna kan göra oss för gott.

Efteråt kan vi ta ett besök på kafeterian ΔΕΚΑ 4, ett stenkast därifrån.

DAGSUTFLYKT TILL DE ARKEOLOGISKA UTGRÄVNINGARNA PÅ POROS – INSTÄLLD

Lördag den 3 november gör vi en båtfärd från Pireus till ön Poros och besöker Poseidons helgedom i Kalaureia, där de senaste årens allra största svenska utgrävningar har ägt rum.

Arto Penttinen visar oss den arkeologiska platsen och fynden från de svenska utgrävningarna.

Utgrävningarna vid Poseidons helgedom på Poros återupptogs 2015 under ledning av Arto Penttinen, dåvarande direktör för svenska institutet. Fyra utgrävningskampanjer har genomförts i en dittills outgrävd del av platsen som en gång tillhörde den antika staden Kalaureia.

Program

Vi tar båten från Pireus till Poros.

Arto Penttinen guidar oss på den arkeologiska siten.

Vi avslutar med tavernabesök och njuter av mat och utsikt.

Hemfärd på eftermiddagen.

FILMKVÄLL TISDAGEN DEN 20 NOVEMBER KL 19.

Vi ser den svenska filmen Martha and Niki av Tora Mkandawire Mårtens, Guldbaggevinnare för bästa dokmentär och bästa regi.

Filmen är en gripande historia om två unika svenska kvinnor. ”Martha och Niki” är en energisk berättelse om en fåordig vänskap som utan onödigt pynt visar hur livsnödvändigt ett konstuttryck kan vara. Detta är en dokumentärfilm om dans, vänskap och om att hitta sin väg.

 Vi träffas på Paulusgården, Daidalos 18, Plaka

 Efter filmen serverar vi något lätt att äta och dryck.

Kostnad 7€

JULFEST  FREDAGEN 7 DECEMBER 

Julen nalkas, och vi bjuder in till stor Julfest!

Vi startar med hemgjord glögg till välkomst. Därefter blir det lätt buffé, dryck, musik och dans!
SGK, SWEA och Kyrkan är alla med och samordnar. Ni är alla välkomna fredagen 7 december till Kyrkan, vi öppnar dörrarna kl 19.00 och håller på så länge det finns ork och danslust.

Inträde kostar €10 om du är medlem i vilken som helst av SGK, SWEA eller Kyrkan, €12 annars. I priset ingår buffémat och en dryck. Det kommer finnas bar med drycker till självkostnadspris. Och du får gärna ta med dig vänner!

VÅR FANTASTISKA JULMIDDAG ONSDAGEN DEN 12 DECEMBER

med många hemlagade delikatesser och mycket julstämning. Vi börjar enligt traditionen kl 19.00. Vi minglar med glögg och pepparkakor och kan köpa fina saker till juklappar på vår lilla hantverksbasar för Sweorna. Klockan 20.00 står julbordet klart med idel svenska specialiteter som sill, lax, Janssons frestelse, köttbullar, julskinka och mycket annat gott. Och vi sjunger förstås julsångerna som får oss att minnas vår barndoms jular…