SWEA Athens Nyhetsbrev november 2021  

 

Zakynthos den 31 oktober

November är mycket lång och grå… 

Är inledningen till Johans jul av Eva v. Zweigbergk, illustrerad av Birger Lundquist. En av mina absolut starkaste barndomsminnen från böckernas värld. 

Men här i Grekland har vi snarare en andra vår nu efter regnen. November ser ut att bjuda på växlande väder och vi hoppas på så lite regn som möjligt då vi sätter igång med olivskörden i morgon. 

Nu blommar den lilla rosa cyklamen i alla backar, “kopeloules” som vi säger här på Zakynthos. Vad kallas den för där du bor? 

 

Den 14-17 oktober anordnades regionmötet för OEMA (Östra Europa/Mellanöstern/Afrika) av SWEA Austria i Wien. Vi var 37 personer totalt. Anna, Anette och jag var där från Athen. Anette som regionordförande. Det var tre dygn fulla av aktiviteter och möten både i små och större grupper. Otroligt fint anordnat på hotell mitt i stan med härliga middagar, några fina utflykter, ett lärorikt och kul arbetsmöte och årsmötet. Det var verkligen något helt nytt för mig som inte varit på något av SWEAs region- eller världsmöten tidigare. Så häftigt att träffa svenskor från 8 olika länder med så mycket gemensamt och ändå så olika. Spännande! 

Här i Athen har vi äntligen haft några träffar på riktigt. Lite trevande och förskräckta med munskydd och vaccinbeviset i högsta hugg men så sakteliga börjar vi väl vänja oss. Vi har värmt upp med en filmkväll på utebio och tre träffar på trevliga ställen vi kunnat sitta och prata verkligen.

Nu ser vi fram mot fler aktiviteter både på riktigt och på zoom! Varmt välkomna!

SWEA Athens aktiviteter under november och december. 

Museibesök den 2 och 5 november

Detta är sista veckan för att besöka den fantastiska utställningen  ”1821 – före och efter” på Benaki Museet, Pireos 138. Den beskriver situationen i den grekiska världen från slutet av 1700-talet fram till den första ”industriella” utvecklingen i den grekiska oberoende staten med öppnandet av Korintkanalen.

Vi planerar ett besök tisdagen den 2 november kl 11.00 (utan guidning) och fredagen den 5 november kl 17.00 då ett guidat besök erbjudes från museet (på grekiska). Det finns endast få platser kvar för guidningen och därför är det viktigt att de som är intresserade så snart som möjlig bokar sin e-ticket! Anmäl dig gärna även till oss på sweaathens@gmail.com eller tel 6945 585017(Maria)

Biljetter köper man här:

https://tickets.benaki.org/index.php?option=com_eventbooking&view=event&id=66208&catid=1&Itemid=201&lang=el&utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=1821-prinkaimeta&fbclid=IwAR2JGaj1wqqsZ7Fhfxb3dSvbADgMlf9LmF4J_HZi2C8_gLW2y3j0iQ8DB94

Vandring den 4 november 

Vi gör ett nytt försök att locka er till kullarna mitt för Akropolis! Mona guidar oss!

torsdag den 4 november träffas vi kl 10.30 vid Café/Restaurang Dionysos (ändhållplats för buss 230) mitt för Akropolis för att besöka kullarna kring den heliga klippan. 

Väderleksrapporten är med oss och vi behöver vatten och bra skor. Vi avslutar vid Theisseion och tar en fika eller en meze på ”Kafeneion tou Rizou”.

Anmäl dig helst före onsdag 3 nov kl.14.00 per mail till sweaathens@gmail.com

Zoom-fika med olivskörd som tema torsdagen den 11 november kl 10.00

Vi tar er helt enkelt med ut i olivlunden så får ni vara med och se hur det går till här på Zakynthos. Hinner vi så åker vi upp till olivpressen också. Det kan bli riktigt kul!

Zoom-AW med tema onsdagen den 17 november kl 20.00

(Mer information kommer!)

Besök hos Christina Reimondos tisdagen den 23 november kl 11.00

I en bortglömd del av Lykavitos parkområde, har några entusiaster sedan 2002 startat planteringar och anlagt ett fantastiskt område. Vår Swea Christina Reimondos är eldsjälen i parkbygget. Christina visar oss runt och berättar om projektet och vi avnjuter en fika tillsammans.

Vi träffas vid korsningen Dinokratous/Xenokratous, Kolonaki.

För de som vill dela på en taxi till parken samlas vi kl.10.30 utanför Metrostation Evangelismos uppgång Rizari.

Anmäl dig senast 20 nov via mail sweaathens@gmail.com eller tel 6945 585017(Maria)

Torsdagen den 2 december kl.19.00 välkomna vi er till SWEAs Julmiddag!

Den årliga julmiddagen med många hemlagade delikatesser, sång och varm julstämning! 

Vi håller till i Svenska kyrkans lokal och börjar enligt traditionen kl 19.00. Vi minglar med glögg och pepparkakor och på julbordet står sill, lax, Janssons frestelse, köttbullar, julskinka och mycket annat gott. 

Reservera detta datum redan nu! Inbjudan skickar vi ut i mitten av november.

Barngruppen fortsätter sina aktiviteter

Med Lek och Lär på lördagarna och Barnsången på måndagarna. 

Om ni har frågor får ni gärna höra av er till Viktoria på sofia_viktoria@hotmail.com

Vilka vi är

Vi fortsätter med introduktionen av våra medlemmar, idag får vi veta mer om Marie Mårtensson, som är både vår sekreterare och ansvarig för vår hemsida.

Maries historia

Jag föddes på natursköna Österlen, Albo härad, en november eftermiddag 1956. Νär jag var i femårsåldern flyttade min familj, nu utökad med en lillebror till en gård belägen i nordvästra Skåne en dryg mil utanför Ängelholm. 

Vistelse i natur och närheten till  öppna fält, skog och vatten har alltid varit en viktig del av min uppväxt. Somrarna tillbringades vid Hanöbukten i släktens sommarstuga, med tillgång till en milslång vit sandstrand,tallskog och hedmark.

Senare byttes den ut till en stuga vid en större insjö, inramad av lummig lövskog med utsikt mot Hallandsåsens södersluttning. 

På landet gick jag i B-skola, vilket betyder att beroende på elevunderlaget undervisades två klasser samtidigt i varje klassrum. För dem som växt upp i staden kan det låta bråkigt och rörigt, men det fungerade alldeles utmärkt.

Efter att ha gått ut högstadiet och gymnasiet i Ängelholm bar det iväg till Lund 1976. Här jag studerade bl a fornnordisk arkeologi, engelska och nygrekiska. Det kom att varvas med olika arbeten, bl a som sjukhusvak vid Lunds Universitetssjukhus.

På studentboendet Ulrikedal blev jag så småningom bekant med en grekisk student från Aten vid namn Dionysios och tycke uppstod. Vi förlovade oss i maj 1983 och sedan följde jag med honom till Grekland där han skulle fullgöra sin militärtjänst, som vid den tiden varade i två hela år. Under den tiden undervisade jag grundskoleelever privat i engelska. 

Annandag jul 1983 stod vårt ortodoxa bröllop i Agiou Alexandrou-kyrkan i Faliro. Det var en regnig dag, men annars en ovanligt varm och solig jul-och nyårshelg.

Efter avslutad militärtjänst och ett besök på Dionysios’ farfars säregna ö Kefalonia styrde vi åter kursen till Lund för fortsatta studier och arbete.

1987 på hösten föddes vår dotter Karolina.

1990 lämnade vi Sverige för att bosätta oss permanent i Grekland. Vi har sedan dess bott i Paleo Faliro, min makes hemkommun, belägen vid kusten utanför Atens centrum. Faliro är en gammal boplats som även aposteln Paulus lär ha besökt på sin tid.

Det har alltid varit viktigt för oss som föräldrar att ge vår dotter goda och starka rötter i båda kulturerna. 

Svenska kyrkans barntimmar, då i Pireus, och Svenska skolföreningen i Aten spelade en viktig roll i förmedlandet av svenska språket och svenska traditioner. Det är ju alltid lättare när det sker med en kontinuitet i en grupp, förening eller samfund.

Grekland är ju som bekant ett mycket rikt land på historia, kultur, traditioner, matkultur och natur. Det lär också vara det landet i Europa med de flesta biotoperna och och har därför en mycket omfattande flora, varav många arter är medicinalväxter.

Jag har här studerat till zonterapeut samt tagit en grundkurs i Reiki. Det är verkligen intressanta och fascinerande terapiformer, där man kan åstadkomma mycket gott utan biverkningar.

SWEA  Athens firade ju sitt 20-årsjubileum 2020, men jag kom inte med förrän hösten 2015. Året därpå blev jag invald i styrelsen och är nu sekreterare för tredje året i rad. Det är en trevlig grupp kvinnor som kännetecknas av ett systerskap i god sämja, högt i tak och med en god vilja att bjuda medlemmarna på ett  rikt, roligt och omväxlande utbud av aktiviteter. Det tror jag nog vi väl klarat av, även nu pandemin till trots.

Uppmuntrar alla och envar att prova på att engagera sig i styrelsearbetet – ni kommer inte att ångra er! 

Tips från en styrelsemedlem

Kolla in vårt Instagram-konto! Där lägger vi upp allt möjligt vi vill dela med oss av till er. Via våra inlägg kan ni även titta in på andra SWEA-konton över nästan hela världen och bli inspirerade att följa någon av deras aktiviteter, zoom-träffar, poddar mm. 

https://www.instagram.com/sweaathens/

Monika Ekström från Athen på SWEA-podden.

Monika är Policy Officer för EU-kommissionen i Aten och arbetar med flyktingfrågor. Monikas och EU-kommissionens närvaro i Grekland syftar just till att underlätta och förbättra flyktingmottagandet. Innan Monika flyttade till Aten, arbetade hon som jurist på EU-kommissionen i Bryssel med konkurrensfrågor. Hör hela intervjun här:

https://swea.org/2021/sweapodden-20210929-ekstrom/

SWEA Internationals webbinarier: 

Se allt som händer här: https://swealand.swea.org/sweas-webbinarier/kommande-webbinarier/

EMA – SWEAs internationella bokklubb:

https://athens.swea.org/2021/sweas-nya-bokklubb/

Andra svenska organisationers aktiviteter i november

Svenska kyrkan https://www.svenskakyrkan.se/grekland har som vanligt en massa saker på gång! 

Julbasaren pågår den 22 nov-5 dec.

Facebook https://www.facebook.com/svenskakyrkanaten

Svenska Institutet https://www.sia.gr/en/ har fullt program under november för den som är intresserad av historia och arkeologi.

Vi önskar er en glad november!

*****************

SWEA Athens styrelse genom 

Maria

Kontakt: Maria Renhuldt sweaathens@gmail.com Tel/Whatsapp: +30 6945 585017