Network Menu

SWEA Nyhetsbrev Oktober 2017

 

Besök med efterföljande lunch på Byzantinska muséet

Tisdagen den 10 oktober kl. 11.30 träffas vi vid Byzantinska muséet på 22 Vas. Sofias Avenue.

Förutom den permanenta utställningen pågår två temporära utställningar;

Alfredo Romano. En italiensk konstnär ställer ut sina verk från sent 70-tal samt andra arbeten och installationer sammanställda för just denna utställning för att knyta samman sina egna verk med dem som finns i muséets permanenta utställning.

Alfredo Romanos verk uttrycker motsättningarna mellan Magna Graecia och den dramatiska situationen i den moderna världen.

En resa till det heliga landet genom pilgrims guider vid muséet av det heliga klostret Evangelistria på Skiathos.

Från 1500-talet och senare mellan 1600-talet och 1800-talet finns det systematisk information i manuskript och skrivna pilgrims guider som berättar om pilgrimsresor till det Heliga Landet. Informationen är huvudsakligen anpassade för ortodoxa kristna och behandlar Kristus tidiga liv.

Adress till Byzantinska muséet:
22 Vas. Sofias Avenue, 106 75 Athens.

Efteråt går vi till kafeterian och dricker en kopp kaffe eller tar en bit mat tillsammans. Ni som inte vill besöka muséet kan sluta upp med oss kl 13.00 i kafeterian.

Anmälan till Anette senast söndagen den 8 oktober.

 

Street Art

Vi arbetar fortfarande på att få kontakt och bestämma en dag för StreetArt. Återkommer så snart vi har information.

 

After Work

After Work, AW, torsdagen den 26 oktober kl 19.30 i Glyfada. Vi träffas på trevliga Spiti på Lasarski 12.

Beläget i Glyfada centrum och på promenadavstånd från spårvagnen. I hemtrevlig miljö serveras här medelhavsmat ”with a twist” och det finns även ett antal smårätter att välja på, eller så njuter man bara av de goda drinkarna till ”Happy hour” priser.

Varmt välkomna!

Adress: Lazaraki 12, Glyfada

Anmälan till Diana.

 

Stiftelsen ”Stavros Niarchos ” kulturcenter

I den stora parken som anlagts av Stavros Niarchos stiftelse pågår bygget av SNFCC (Stavros Niarchos Foundation Cultural Center) som arkitekten Renzo Piano designat för att inrymma det nya nationalbiblioteket och det nya operahuset.  Redan nu under byggnadstiden är centret mycket imponerande, man får en god blick över hur det hela kommer att te sig i färdigt skick och från takterrassen har man en fantastisk utblick.  Stiftelsen bjuder på gratis guidade turer på grekiska eller engelska i grupper om max 25 personer, men föranmälan krävs, och engelskspråkiga visningar finns bara kl 10 på förmiddagarna.

SGK och SWEA har planerat att följa med på visningen söndagen den 29 oktober kl 10. Turen tar 90 minuter, och man kommer att vara i kontinuerlig rörelse under tiden, inomhus och utomhus, i horisontalplan men också i trappor och i hissar. Efter visningen fortsätter vi kanske till någon kafeteria i området för att vila och smälta intrycken.

Tyvärr går det inte att förbeställa gruppvisningar. SNFCC tar bara emot beställningar av individer, och var och en kan bara beställa för max fem namngivna personer. Om du vill komma med på visningen, se då till att själv gå in på sajten www.snfcc.org/visitors-center/events/ och boka plats för dig själv och ditt sällskap. Biljett(er) skickas då till din mejladress. Gör det så snart som möjligt, för de tillgängliga 25 platserna kan gå åt snabbt.

Om du inte har tillgång till internet eller annars vill ha hjälp, ta då kontakt med Heléne Bankefors-Palaghias eller Kerstin Wedelin.

Turerna startar från lobbyn, som ligger invid parkeringsplatsen vid sydvästra infarten till området. Se bifogad karta. Vi ombeds vara på plats 15 min före visningen. Det finns många alternativa sätt att ta sig till området med buss, tram och även skyttelbuss från Syntagma eller Syngrou-Fix. På sajten finns anvisningar om förbindelserna och även noggranna beskrivningar av tillfartsvägarna med bil från olika riktningar.

 

SWEA Athens Barngrupp

Barnsång

Barnsången som är ett samarbete med Svenska kyrkan, fortsätter som vanligt. Följ Viktorias inlägg i FB gruppen ”SWEA Athens Barngrupp ” för att hålla Er uppdaterade om dag och tid.

Lek och Lär

“Lek och Lär” för de små mellan 3-6 år startade lördagen den 30 september kl 10 och pågår fram till jul.

För mer information kontakta Viktoria Johansson.

Utflykt till Perivoli i Vari

Söndagen den 22 oktober kl 10.00 planerar vi att besöka ”Perivoli” i Vari, där det finns massor av roligt att upptäcka och lära sig för både stora och små.

Lekträff: Utelek i National Garden/Ethnikos Kipos vid Syntagma

Måndagen den 16 oktober kl 17.00 kommer vi att ha en en lekträff i National Garden/Ethnikos Kipos vid Syntagma.