Network Menu

SWEA Nyhetsbrev Januari och Februari 2018

Lunch på Aerostato

Vår första lunchträff hade vi tisdagen den 9 januari på Aerostato, enligt separat utskick via emejl.

Utställning till minne av George Seferis

 Tisdagen den 23 januari kl 12.45 träffas vi på ”B&M Theocharakis Foundation” för att besöka utställningen till minne av George Seferis.

Giorgos Seferis föddes år 1900 i Urla nära Smyrna och han dog 1971 i Aten. Han var en grekisk diplomat och författare/poet, där grundtonerna i hans lyrik är främlingskänsla och hemlängtan hos den som gått i landsflykt eller den som lever i exil i sitt eget land. År 1963 fick han Nobelpriset i litteratur.

På utställningen, som pågår fram till den 28 januari, presenteras allt från originalmanuskript, personliga tillhörigheter, målningar som han själv har målat, till svart-vita fotografier från studenttiden fram till hans sista resor.

Utställningen har även en avdelning där man får se verk av ledande, grekiska konstnärer såsom Nikos Hadjikyriakos-Ghika, Yannis Tsarouchis, Tassos, Yannis Moralis, Panayiotis Tetsis, Costas Tsoclis, Alekos Fassianos m.fl., vilka alla varit inspirerade av Seferis poesi.

Adress:
B&M Theocharakis Foundation,
9 Vassilissis Sofias & 1 Merlin,
tel 210-361 1206
www.thf.gr

Inträde: 6€

Vi samlas vid ingången senast kl. 12.45 och hoppas kunna komma med på den avgiftsfria guidningen som startar kl. 13.00. En grupp måste bestå av minst 5-6 personer och ingen förbokning kan göras, men om vi är där i god tid hoppas vi att vi får plats.

Efter guidningen går vi till kafeterian “ΑΙΓΛΗ”, som ligger på Zappion strax bredvid, för en stunds trevligt umgänge.

Anmälan till Marie Mårtensson Pantazatou senast måndagen den 22 januari. på e-post athens(Replace this parenthesis with the @ sign)swea.org

SWEA Athens Årsmöte 2018

Tisdagen den 30 januari kl. 19.00 kommer vi att hålla vårt årsmöte på Paulusgården. 

I samband med årsmötet kommer vi även att ha en kort presentation av vad SWEA är och vad vi står för samt en kort summering av världsmötet i Perth som genomfördes i höstas.

Har Du någon väninna som ännu inte är SWEA, men som är intresserad av att få veta mer om oss, får Du gärna ta med henne som gäst.

Ni som är intresserade av att vara med i styrelsen eller i någon av våra arbetsgrupper kan kontakta någon av oss i styrelsen eller vår valberedning; Birgitta Koniali, Heléne Bankefyors-Palaghias eller Marika Korfiat alla på mail  athens(Replace this parenthesis with the @ sign)swea.org

Genom att vara med i styrelsearbetet lär man känna alla våra medlemmar på ett nytt sätt och får dessutom mer kontakt och inblick i arbetet hos andra svenska föreningar här i Aten. Utöver det så ger det en mycket större inblick i hur SWEA International fungerar och en bättre förståelse för hur stort SWEA egentligen är och vilka möjligheter som öppnar sig när man är med i en världsomspännande organisation.

Så alla Ni som är det minsta intresserade, hör av Er, kom och var med på ett styrelsemöte för att se vad vi gör.

Efter årsmötet äter vi något tillsammans och det är därför bra om Ni anmäler Er till Anette senast torsdagen den 25 januari på e-post athens(Replace this parenthesis with the @ sign)swea.org 

 

Februari månads lunch i Kifissia

 Tisdagen den 6 februari kl. 13.00 träffas vi på Kafé J i Kifissia för att äta lunch och umgås. De har väldigt goda och stora sallader, club sandwich, smörgåsar mm, till rimliga priser.

Anmälan till Anette senast måndagen den 5 februari till athens(Replace this parenthesis with the @ sign)swea.org 

Adress:
6, Argiropoulou Street, Kifissia
(Se karta nedan)

 

Besök av författaren Birgitta Lindqvist 

 Torsdagen den 15 februari kl 19.00 samlas vi på Paulusgården för att träffa och lyssna på författaren Birgitta Lindqvist. 

Vi välkomnar även icke Sweor så ta gärna med Era vänner.

Efter presentationen äter vi som vanligt en bit mat och får chans att fortsätta diskutera och prata med Birgitta.

Birgitta är utbildad lärare, har bott i olika världsdelar och har tillbringat mycket tid i Asien. Under kulturrevolutionen i Kina bodde hon i Beijing men är sedan många år nu bosatt i Paris där hon är medlem i den lokala SWEA avdelningen. Birgitta talar kinesiska, spanska, japanska, franska, engelska, tyska och finska.

Birgitta debuterade som författare med diktsamlingen ”Odelbarhet” år 1986 och har sedan dess givit ut ungdomsböcker, diktsamlingar, fyra novellsamlingar, romanen ”Där ingen kan nås” år 2005 och senast novellsamlingen ”Grymhet” som gavs ut 2011.

”Leva trots allt“ är en poesibok med 35 dikter av Yu Xiu Hua, som vid födseln 1972 drabbades av syrebrist och fick en CP skada. En missbildad kvinna var då inget värd, men med stöd av sina fattiga föräldrar lärde hon sig att stå och gå för att senare själv lära sig att läsa och skriva. År 2009 fick hon en egen dator och fick då tillgång till ”nätet“, hon startade en blogg där hon skrev ner sina dikter och gjorde dem tillgänglig för andra.

När Birgitta besökte sin kinesiska lärarinna, Lili Weil, bad Lili henne översätta den kinesiska texten. Birgitta slukades av texterna och dess vackra innebörd och översatte 35 av dikterna.

När Birgitta kommer till oss på Paulusgården kommer hon att bl.a. presentera Yu Xiu Hua’s dikter, men även berätta om sitt liv och sitt författarskap. Vi kan rekommendera en fin artikel om Birgitta från tidskriften ”M-magasin nr 1/2018 ”.

Kostnad för SWEA medlem: 12€
Kostnad för icke SWEA medlem; 15 €

Anmälan till Anette Rydén senast fredagen den 9 februari till e-post athens(Replace this parenthesis with the @ sign)swea.org 

Teprovning

En favorit i repris!

Februari är en bra tid för att värma sig med en kopp gott te och då detta var en väldigt omtyckt aktivitet förra året tar vi en favorit i repris.

Torsdagen den 22 februari kl. 17.00 träffas vi hos To Tsai i Kolonaki. https://www.facebook.com/totsaiathens/

Att prova te är en konst och här får vi en introduktion hos To Tsai i Kolonaki hur du får din ultimata te stund. Affären har över 200 olika sorters te så chansen är stor att du hittar just din favorit här.

För en kostnad på 15 €/person får vi prova te från de fem stora huvudgrupperna och sen blir det High Tea med kakor, scones, smörgåsar och varsin tekanna med din egen valda tesort.

Vi kan vara max 8 personer på teprovningen så först till kvarn …..

Varmt välkommen torsdagen den 22 februari kl 17.00!

Anmälan till Anette Rydén senast tisdagen den 20 februari till e-post athens(Replace this parenthesis with the @ sign)swea.org 

 Adress:

Alexandrou Soutsou 19 Likavittou, Kolonaki,

Kostnad: 15€/person