Network Menu

SWEA Nyhetsbrev April 2018

Odysseus irrfärder (Samarrangemang med Svenska Kyrkan)

Torsdagen den 19 april kl. 15.00 bjuder vi in till vernissage på Paulusgården och därefter, i anslutning till ”Afternoon Tea”, får vi höra Marianne Enge Swartz berätta om Elin Wägner och hennes tid i Grekland.

Under presentationen om Elin Wägner kommer kyrkan att ordna med ”Afternoon Tea” så den som vill kan köpa kaffe, te och tilltugg. Jag vet att husmor Birgitta är tacksam om ni meddelar henne i förväg om ni har tänkt komma så hon vet hur många scones hon skall baka.

Marianne ger här en kort presentation av gruppens broderier samt om Elin Wägner.

Utställningen i Aten heter Odyssevs irrfärder och vi har arbetat med den sedan början av 2017. Broderihäxorna består av en grupp kvinnor, som började arbeta med vandringsbroderier för tolv år sedan. Vandringsbroderi innebär att vi väljer ett tema och att var och en börjar på ett broderi som sedan vandrar vidare mellan de andra medlemmarna i gruppen. När det gäller Odyssevs irrfärder började arbetet med att vi läste Odysseen (helt eller delvis) och valde varsitt äventyr. Vi googlade också hur konstnärer sett på de olika äventyren. Den som började varje verk gjorde en enkel skiss över hur ungefär äventyret kunde skildras men sen grep de andra brodöserna in och ändrade och utvecklade skissen efter eget huvud. Slutresultatet blev alltså de tio verk som vi nu kommer att visa i Aten.

Vid vernissagen kommer en av broderihäxorna berätta om hur vi arbetar och vi kommer också att skicka er för kopiering en ”verk förteckning” på svenska och engelska som berättar om de olika äventyren, som Odyssevs genom slughet och ibland tur överlever så att han efter 20 år kan komma hem till Itaka och Penelope.

Det känns extra roligt att berätta om Elin Wägner i Aten eftersom hon gjorde resor dit och till Kreta på 1930-talet. Resorna och en nytydning av arkeologiska fynd blev avgörande för hennes tankar omkring patriarkat/matriarkat. Hon skriver särskilt om detta i essäboken Väckarklocka från 1941. Jag tänkte därför bara ge en kort bakgrund till hennes liv och författarskap och fokusera på detta i min presentation.

Kort om Elin Wägner

Journalisten, författaren, filosofen och samhällsdebattören Elin Wägner föddes i Lund den 16 maj 1882. Genom sin mors släkt hade hon rötterna i Småland. Hon började sin journalistiska karriär i Helsingborgsposten 1903, flyttade till Stockholm och medarbetade i Vårt land och kvinnotidningen Idun 1907-17. Skrev under ett antal år artiklar i Dagens Nyheter och medarbetade i Fogelstadgruppens tidskrift Tidevarvet (1923-36). Gift med John Landquist 1910-22.

Elin Wägner var redan en välkänd stockholmsjournalist och hade gett ut Norrtullsligan (1908) och Pennskaftet (1910) – båda om yrkesarbetande kvinnor i stadsmiljö – när hon gjorde sitt litterära genombrott med smålandsromanen Åsa-Hanna (1918). Därefter följde en roman om året, flera med förankring i Småland och med utgångspunkt i tidens stora frågor: kvinnornas rösträtt, freden och miljön. Tusen år i Småland (1939) kan fortfarande användas som reseguide. I Fred med jorden (1940) utformar hon tillsammans med Fogelstadgruppens Elisabeth Tamm ett program för en uthållig jordbrukspolitik. I debattboken Väckarklocka (1941, 1990) berör hon vår tids stora samhällsfrågor: jämställdheten, freden och miljön.

År 1925 lät hon bygga sig ett hus, Lilla Björka, i Berg i Småland. Huset ritades av arkitekt Carl Bergsten och ägs sedan 1994 av en stiftelse och fungerar som ett kulturhus och driver frågor som låg Elin Wägner varmt om hjärtat.

Efter utgivningen av en lysande Selma Lagerlöf-biografi (1942-43) blev hon (som andra kvinna) invald i Svenska Akademien 1944 (stol nr 15), där hon bl.a. verkade för att Gabriela Mistral fick Nobelpriset. Den sista stora smålandsromanen blev Vinden vände bladen (1947).

Hon hade bara hunnit påbörja den planerade biografin över Fredrika Bremer när hon avled 1949.

Elin Wägner har lyfts fram både som författare och civilisationskritiker under senare år och har varit en förebild för många som arbetat för jämställdhet och fred samt den svenska miljörörelsen. / Marianne Enge Swartz

Kommande arrangemang

 • Torsdagen den 17 maj kommer vi att få besök av Marianne Larsson som är intendent och forskare på Nordiska Museet och vi får bl.a. en presentation av utställningen ”Mitt 50-tal”.
 • Valborgsfirande måndagen den 30 april. Vi sjunger in våren; Samarrangemang med Svenska kyrkan.
 • Midsommar fredagen den 22 juni. Vi firar midsommar i Goudiparken precis som förra året. Samarrangemang med SiA, SGK, Svenska kyrkan och Svenska språkföreningen.
 • SWEAs sommarmiddag kommer att gå av stapeln tisdagen den 12 juni.

Övrigt

Svenska Institutet (SiA)

 • 16/4 Sven Hort på besök och han håller då en presentation.
 • 19/4 Öppningsdag ”Bergman festivalen” som pågår mellan 19-22/4.
 • 19/4 Dokumentär presenteras ”Bergman 100 år”
 • Biskop Caroline Krook presenterar Bergman i anslutning till festivalen.
 • 25/4 Bodil Nordström presenterar ”Anders och Emma Zorn i Grekland”

Svenska Kyrkan

 • 25/3 kommer Torgunn och Lars på besök. Lars håller i andakten.
 • Onsdagen den 28/3 Skärtorsdagsmässa på Paulusgården.
 • 30/3 Långfredag gudstjänst. Jenny Wallensten och kyrkokören sjunger.
 • 1/4 Påskmässa och efterföljande Påsk buffé dit man måste anmäla sig.