Network Menu

SWEA Athens Nyhetsbrev Oktober 2015

 

Lunch på Aerostato

Tisdagen den 6 oktober kl. 13.00 träffas vi som vanligt på Aerostato.
Anmälan sker till Anette senast måndagen den 5 oktober.
Adress till Aerostato:
Platia Proskopon, Ptolemaion 4, Pangrati (metro Evangelismos)

 

Utställning ”Panayiotis Tetsis – Förhärligandet av landskapet” på B&M Theocharakis Foundation.

Onsdagen den 7 oktober kl.11.00 träffas vi utanför B&M Theocharakis Foundation (www.thf.gr) på 9 Vassilissis Sofias & 1 Merlin för att tillsammans titta på utställningen ”Panayiotis Tetsis: Förhärligandet av landskapet” med verk av konstären Panayiotis Tetsis från tidsperioden 2010-2014.
Panayiotis Tetsis föddes på Hydra 1925 och flyttade till Pireus 1937 tillsammans med sin familj. Varje sommar tillbringade han på Hydra och blev på många sätt inspirerad av öns färg och form. Han studerade på ”Athens School of Fine Arts” mellan 1943-49 och blev invald som professor 1976 och undervisade fram till 1991.
Tetsis fyller i år 90 år, varför han uppmärksammas bla med denna utställning.
Anmälan senast måndagen den 5 oktober till Anette.
Adress (Ingång till muséet):
4 Neofytou Douka
Tel: 210-361 12 06
Inträde: 6 €

 

”Starta Eget” seminarium

Fredagen den 30 oktober kl. 17.30 träffas vi på Svenska Institutet för att få en inblick i hur det är att starta eget i Grekland. Representanter från Svensk-Grekiska Handelskammaren och finansdepartementet kommer att ge oss information hur det går till att Starta Eget i Grekland och vad man måste tänka på:
• Vad för krav behöver du uppfylla; medborgarskap, uppehållstillstånd, AMKA, speciella licenser, mm ?
• Vilka myndigheter skall kontaktas?
• Behöver jag ha en advokat eller kan jag sköta det själv mha KEP?
• Vilka kostnader innebär det att starta ett litet företag?
• Övriga saker som måste uppfyllas?
• Hur ser skattelagstifningen ut för små företag?
• Vilka förändringar i skattelagstiftningen väntas i den nära framtiden?
Sen får ni alla givetvis ställa alla era egna frågor så börja redan nu fundera på vad det är ni vill veta så att vi kan få ut så mycket som möjligt av seminariet. Vi hoppas att detta kan vara av intresse här och nu i Grekland och ser fram emot en intressant och informativ eftermiddag.
Efteråt bjuder vi på vin, juice och tilltugg.
Kostnad: 5 €
Adress till Svenska Institutet:
Mitseon 9
117 42 Athens
Anmälan senast måndagen den 26 oktober till Anette.

 

Trevlig utflykt till Tatoi för hela familjen!

Lördagen den 31 oktober kl 11.00 kommer vi att besöka det viktigaste historiska monumentet i Parnitha nationalpark, nämligen den tidigare kungsgården Tatoi . Vi kommer att få en guidning av området av Vasillis Koutsavlis som berättar historien om slottet och de 2800 hektar mark som hör till ägorna. Naturen är väldigt vacker och är ett utmärkt utflyktsmål.
Efteråt beger vi oss till en närbelägen utsökt taverna med magnifik utsikt över Aten.
Kostnad: Minst 3 € per vuxen person, gärna mer. Pengarna ges som en donation till föreningen som gör reparationsåtgärder i samarbete med kulturministeriet.
Tavernabesöket betalar vi själva. Det kommer finnas ett fåtal rätter att välja mellan.
Vi träffas strax före kl 11 vid ingångsgrindarna. Karta med exakt plats skickar vi ut i god tid innan den 31 oktober.
Anmälan senast 23/10 till Helene.

Lite histora:
Palatset Tatoi har varit huvudbostad för den tidigare kungliga familjen i Grekland. Köpet av godset gjordes på 1870-talet. Kung Georg den I, som är den första kungen av familjen Glücksburg i Grekland, utformade, planerade och konstruerade en oas vid foten av Parnithabergen som skulle bli centrum för det framtida livet för den grekiska kungafamiljen.
Huvudbyggnaden är långt ifrån en grand palace och liknade mer en förortsvilla med gotiskt tema. Ursprungligen kom inspirationen från den gotiska ”Cottage at Peterhof Palace” där den ryska drottning Olgas förfäder hade tillbringat sina somrar vid Finska viken. De övriga 40 byggnaderna som tillhör Tatoipalatsets komplex består av många uthus som personalbostäder, förråd, stall, bigårdar, hus för boskap, garage etc. Här finns också gravarna från nästan alla familjemedlemmar inom kungafamiljen från 1884 till 1967.
År 1973 avskaffade militärjuntan monarkin och konfiskerade dess egendomar. Efter juntans fall 1974 genomfördes en folkomröstning om återinförandet av monarkin. Utslaget blev att 75% av befolkningen röstade nej, och ville ha demokrati. Den grekiska regeringen konfiskerade då all kunglig egendom. Förre kung Konstantin har bedrivit kamp för att få ersättning för egendomarna och 1991 tillät den dåvarande regeringen att kungafamiljen fick tömma Tatoi på dess rikedomar.
Tatoi godset har försummats i många år och följaktligen dragit på sig svåra skador. Palatset och flera av byggnaderna kan fortfarande bevaras och bli utmärkta platser för historiska museer, miljö- och utbildningscentra, naturhistoriska museum, fritidsanläggningar, etc. De är inte långt från Aten och den naturliga miljön är perfekt. Det är synd att denna vackra plats får falla i ruiner.

Helene Bankefors

Mammagruppens aktiviteter:

Barnsången i samarbete med Skandinaviska kyrkan och Kicki Lidén har återigen startat och vi träffas som vanligt på onsdagar 7/10, 14/10 och 21/10.
Vi kommer att ha en ”vuxenmiddag” i centrala Aten fredagen den 9/10.
Familjedag med möjlighet till guidad visning i Tatoi har vi lördagen den 31 oktober. Detaljerad information ser ni här ovan.

 

Övrigt:

Glöm inte av vår egen Facebook sida, SWEA Athens. Alla Ni som är medlemmar i vår SWEA avdelning kan även gå med i vår slutna FB grupp. Ju fler som går med, desto roligare blir det.