Network Menu

SWEA Athens Nyhetsbrev Mars 2018

SWEA Nyhetsbrev Mars 2018

 Lunch i Aten på “Avocado

Avocado är vår dröm om att skapa en omtänksam gemenskap i harmoni med naturen. Vi tror att det är möjligt att leva väl och njuta av aptitretande hälsosamma måltider utan att skada andra kännande varelser; nämligen våra vänner djuren, både på land, i himlen, i floder och hav.”

Torsdagen den 8 mars kl. 13.00 träffas vi på den lilla vegetariska restaurangen ”Avocado” nära Syntagma.

OBS!! DENNA MÅNAD TRÄFFAS VI PÅ EN TORSDAG.

Adress: Nikis 30, Syntagma 10557 Athens.

Anmälan till Marie Mårtensson Pantazatou senast onsdagen den 7 mars på e-post athens(Replace this parenthesis with the @ sign)swea.org

Besök av Ebba Witt-Brattström 

Torsdagen den 29 mars kl. 19.30 träffas vi hemma hos Birgitta Koniali för att få en kväll tillsammans med kulturprofilen Ebba Witt-Brattström. Vi äter något lätt och får möjlighet att sitta ner och prata med Ebba som har en otroligt intressant och innehållsrik bakgrund.

Ebba kommer att vara gäst i Ariane Wahlgrens hus under de två påskveckorna, både den svenska och den grekiska. När vi upptäckte detta tog vi kontakt med Ebba och frågade om hon hade tid och lust att träffa oss Sweor. Vi är mycket glada för Ebbas positiva respons och den möjlighet vi fått att ordna en diskussionskväll tillsammans. Då Paulusgården redan var bokad denna kväll så samlas vi istället hemma hos Birgitta Koniali.

Kostnad: 5€
Adress till Birgitta: Info athens(Replace this parenthesis with the @ sign)swea.org

Anmälan till Anette Rydén senast fredagen den 23 mars till e-post athens(Replace this parenthesis with the @ sign)swea.org

Kort sammanfattning om Ebbas bakgrund (källa: Wikipedia)

Ebba Witt-Brattströms föräldrar kom, var för sig, till Sverige som flyktingar vid andra världskriget. Fadern var en tysk-svensk antinazist uppvuxen i ett borgerligt hem och mormodern, som spelade en central roll i Witt-Brattströms uppväxt, flydde med sin familj till Sverige 1944 från en bakgrund som “livegna” arbetare vid ett estniskt gods.

Witt-Brattström disputerade för filosofie doktorsexamen 1988 vid Stockholms universitetavhandlingen Moa Martinson: Skrift och drift i trettiotalet. Hon har därefter haft ett flertal poster och uppdrag där ett axplock presenteras här nedan:

Ebba har också varit starkt engagerad i kvinnorörelsen och under tidigt 1970-tal blev Witt-Brattström medlem av den feministiska organisationen Grupp 8. Inför valet 1994 var hon tillsammans med Maria-Pia Boëthius och Agneta Stark initiativtagare till nätverket Stödstrumporna.

I april 2005 ingick hon i interimsstyrelsen för intresseföreningen Feministiskt initiativ (Fi) som senare omvandlades till ett politiskt parti.

Övrigt

Svenska Institutet (SiA)

 • Torsdagen den 1 mars kl. 19.00 är vi välkomna till SiA där Apostolis Papakostas, som är professor vid Institutionen för samhällsvetenskaper på Södertörns högskola, håller ett föredrag med titeln “Högljudda greker och tystlåtna skandinaver – hur formas kulturvanorna?”.
  Apostolis kommer utgå från några standardbeskrivningar av grekhet respektive svenskhet och som i stort återspeglar erfarenheter som svenskar har av greker och tvärtom (de kommer från turistbroschyrer i vartdera landet).
 • Fredagen den 9 mars kl. 20 kommer Nikos Georgiadis presentera sin bok ”Σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία. Όψεις της κοινωνίας και της πολιτικής” på Polis Art Cafe. Nikos kommer presentera sin forskning där han försöker förstå den nordiska kriminallitteraturen utifrån ett socialt och politiskt perspektiv. Kontakta antingen Svenska institutet för mer information eller besök Polis Art Cafés FB-sida (https://el-gr.facebook.com/POLIS-ART-CAFE-134114379933297/).
 • Svenska Institutet har sitt årsmöte fredagen den 16 mars med början kl 19 i Akropolis-museets hörsal. Kontakta Svenska Institutet direkt för mer information, 210-923 21 02, eller besök hemsidan (www.sia.gr) där information kommer att presenteras inom kort.

Svenska Kyrkan

 • Svenska kyrkans påsk basar kommer i år att hållas öppen fredagen den 16 mars kl. 15-20 och lördagen den 17 mars kl. 11-18.
 • Inlämning av kläder, böcker, husgeråd mm till Svenska Kyrkan som ett bidrag till försäljning på påsk basaren kan göras veckan innan basaren. Kontakta Svenska kyrkan direkt för mer information, 210-451 65 64.

Svensk-Grekiska Klubben (SGK)

 • SGK har årsmöte för medlemmar tisdagen den 27 februari 2018 kl. 19.30 Svenska Institutet, Mitseon 9. Efter mötet bjuds det på champagne och delar på den traditionella nyårskakan.
 • Lördagen den 10 mars bjuder SGK in oss till en guidad tur där vi skall titta på de tre små bysantinska kyrkorna i centrala Aten.
  Guidning under ledning av en kunnig engelstalande guide.
  Mötesplats: Kapnikareaskyrkan (mitt på gatan Ermou)

  Pris: 4 € för klubbens medlemmar och 5 € för övriga.
  Efteråt kan de som vill fortsätta med en drink eller något att äta i närheten.
  Anmälan till Elena Chalkoutsaki per mejl echal(Replace this parenthesis with the @ sign)teemail.gr">echal(Replace this parenthesis with the @ sign)teemail.gr senast dagen innan men gärna tidigare.