Network Menu

SWEA Athens Nyhetsbrev April 2015

 

Vi går på teater

Torsdagen den 2/4 kl. 21.15 ser vi teatern “Liliom” av Ferenc Molnár. Eva Stylander, som arbetar inom teater, berättar för oss innan föreställningen om handlingen. Eva säger att den är lätt att förstå även om man inte kan så bra grekiska. Vi träffas på Theatro Porta kl. 20.30. Adress: Leoforos Mesogeion 59. Aten. Närmsta metrostation: Ambelokipous. Kostnad: Eva kan ge rabatt 8€ (istället för 10€). Anmälan till Heléne Bankefors senast måndag 30 mars.
Kort presentation av pjäsen:
Liliom kan på ungerska betyda lilja men på ungersk slang är “blomma” varumärket av en man från underjorden. Liliom i Ferenc Molnars pjäs är en charmig luffare, våldsam, oförutsägbar, lekfullt och oemotståndligt arrogant. Hans värld är spännande, ljus och skör, lika full av illusionernas svindlande värld som en nöjespark i Budapest.
Detta är det mest kända verket av den klassiska ungerske författaren som han skrev 1909. Det flirtar med expressionism, melodrama, det groteska, nostalgi, cynismen och den populära teatern samt gör sociala kommentarer utan att någonsin förlora lyrik och humor. Det var en av de mest populära pjäserna under den första halvan av nittonhundratalet i Europa, men även i Amerika och blev flera gånger filmatiserad. Många kända kompositörer som Puccini och Gershwin ville tonsätta verket men författaren motsatte sig det och gav istället år 1945 sitt medgivande till uppsättningen av Rogers och Chamerstains kända musikal «Carousel».
Kända skådespelare som uppförde pjäsen var bland andra Charles Boyer, Aivor Novello, Charles Lawton, Ingrid Bergman, Elia Kazan, Ellie Lambeti och Dimitris Horn. Trots att pjäsen fortsatte att vara mycket populär i Centraleuropa, verkade resten av världen ha glömt Liliom, tills helt nyligen, då den verkar ha blivit återupptäckt.

Lunch på Aerostato

Tisdagen den 7 april kl. 13.00 träffas vi som vanligt på Aerostato. Anmälan sker till Anette Rydén senast måndagen den 6 april. Adress till Aerostato: Platia Proskopon, Ptolemaion 4, Pangrati (metro Evangelismos).

En kväll i språkets och skolans tecken

Onsdagen den 22 april träffas vi för att få en inblick i tvåspråkighetens värld.
Hur blir vårt barn tvåspråkigt?
Kerstin Henriksson ger råd och information om språkinlärningens mekanismer.
Kompletterande undervisning i svenska – vad är det?
Undervisande lärare Anette Nordgren och Niki Orphanou berättar om vad den delvis statsunderstödda undervisningen i svenska som modersmål går ut på.
Välkomna Sweor i Mamma-barngruppen, Sweor som är eller ska bli far- eller mormödrar och övriga intresserade! Kvällen avrundas med fortsatt samtal över ett glas vin med tilltugg.
Vi träffas onsdagen den 22 april kl. 19.00 på Svenska Institutet.
Adress: Mitseon 9, Makriyanni (5 min från metrostationen Akropolis)
Kostnad: Ingen avgift. Anmälan senast måndagen den 20 april till Viktoria Johansson.

Mode ur ett multikulturellt perspektiv

Tisdagen den 28 april kl. 19.00 träffas vi på Paulusgården där kläddesignern Hans Jansson kommer att berätta och visa bilder om sin verksamhet och sina metoder att utveckla modet med kulturella aspekter.
Vem är då Hans? Han bor här i Aten. Tidigare arbetade han inom finanssektorn i Paris men sadlade om och blev modedesigner. Genom sina resor till olika kulturer fick han sin inspiration, bland annat i Siwa Oasen i Egypten. Han skapar kollektioner som är ett resultat av ett genuint kulturellt intresse och en vilja att bevara traditionella tekniker och metoder. Han har förmågan att delta i en multikulturell dialog och därmed skapa en innovativ och modern design. Hans kommer att prata om detta ämne från både ett historiskt och nutida perspektiv men framför allt genom sina personliga erfarenheter.

Hans anlitas som konsult och specialist inom ämnet modevetenskap vid flera universitet och symposium, bl.a. Centrum för modevetenskap vid Stockholms Universitet, Malmö Högskola och NDU University i Beirut. I samarbete med svenska ambassaden i Kairo och designsektionen vid MSA universitetet (Modern Sciences and Arts) är Hans ansvarig för ett “fashion management program” med föreläsningar och workshops som startades under 2014.
Plats: Paulusgården
Kostnad: 5€
Anmälan sker till Anette Rydén senast på fredagen den 24 april.

 

Övrigt

3-6 april; Svensk Påsk
10-13 april; Grekisk Påsk
9-18 april; Skandinaviska kyrkan är stängd.
21 april; 19.00 Filmkväll på Paulusgården filmen ”Tältprojektet”
30 april; 18.00 Valborgsmässofirande på Paulusgården med grillkväll.

 

GLAD PÅSK!