Network Menu

SWEA Athens Barngrupp

julkalas4

Som nybliven förälder i ett främmande land känner man ofta hur starka ens svenska rötter och värderingar faktiskt är och ser det betydelsefulla i att tillföra sitt barn ett levande svenskt språk och delar av det svenska levnadssättet. Samtidigt vill man ge plats för den främmande kulturen och ge barnet utrymme att så småningom själv hitta sin balans mellan de båda kulturerna. Det är både ansvarsfullt och spännande att vara förälder till ett barn som har förmånen att få växa upp med flera kulturer!

Det kan vara skönt att få komma i kontakt med andra som befinner sig i en liknande situation som en själv och det var orsaken till att vi i SWEA Athens för några år sedan startade en barngrupp!  Barngruppen består av mammor, pappor, far- och mormödrar med barn i åldrarna 0-9 år. För att vara med i barngruppen ska mamma, mormor eller farmor vara medlem i SWEA. Vi träffas regelbundet på olika platser i Aten, oftast med, men ibland även utan våra små. Tillsammans med Svenska kyrkan i Aten anordnar vi barnsång, där vi sjunger svenska barnsånger, fikar och umgås. Vi arrangerar också lekträffar, utomhus, inomhus på lekvänliga platser samt hemma hos varandra. Ibland anordnas speciella träffar, som t.ex. föredrag i tvåspråkighet, barn- och tandvård, barnpsykologi, första hjälpen, “starta-eget”. Vi har familjeutflykter, besök på djurpark, ponnyridning. Under karnevalsperioden anordnar vi en årlig maskeradfest med utklädda stora och små. I december månad ordnar vi luciafirande samt ett klassiskt svenskt julkalas med dans kring granen och besök av tomten. Då och då träffas vi bara vi föräldrar för att äta middag tillsammans.

 

julkalas2

SWEA Athens och barngruppens program finns att beskåda på hemsidan: https://athens.swea.org/ . I kalendern till höger på sidan får man en överblick över alla våra aktiviteter. Både SWEA Athens och SWEA Athens barngrupp finns också på Facebook.

mammor bd

Vår förhoppning och önskan med gruppen är att den ska skapa en svensk gemenskap och ett nätverk för svensktalande barn och deras föräldrar här i Aten. Vi vill ge barnen ett sammanhang för det svenska språket och den svenska kulturen även utanför hemmet genom lek och kreativitet tillsammans med andra svensktalande barn. Det är fint att se hur barnen direkt känner sig hemma i en miljö där alla pratar på ”mammas/pappas språk”.  Och för oss vuxna är det skönt att träffa andra som delar samma erfarenhet av att leva med två språk och två kulturer. Vi har alltid massor att prata om!

Hjärtligt välkomna till oss!

Viktoria Johansson

Samordnare SWEA Athens Barngrupp

E-post:athens(Replace this parenthesis with the @ sign)swea.org