Network Menu

SWEA Athens Barngrupp September 2017

 

20/9 kl 17.00 Barnsång

Onsdagen den 20 september kl 17.00 träffas vi som vanligt i Paulusgården för att sjunga tillsammans! Efteråt fikar vi och leker en stund i lekhörnan.

Adress: Daidalou 18, Plaka. Välkomna!

Barnsången är ett samarrangemang mellan Svenska Kyrkan i Aten och SWEA Athens.

 

22/9 kl 17.00 Höststart för Barngruppens lekträffar: Utelek i Voula

Fredagen den 22 september kl 17.00 träffas vi på lekplatsen ”Agiou Ioannou” i Voula. Lekplatsen, som ligger i parken ”Mikrasiaton”, är behagligt skuggig och mycket fräsch – nyrenoverad 2017. Det finns möjlighet att köpa med sig fika från torget intill lekplatsen.

Adress: Parko Mikrasiaton, 166 73 Voula.

Karta: https://www.google.com/maps/place/Playground+St.+Ioannou+Voula/@37.8419459,23.7660439,181m/data=!3m2!1e3!4b1!4m5!3m4!1s0x14a1955ee38fbda1:0x8ecb132947afce81!8m2!3d37.8419459!4d23.7665911?hl=en

Hör av er till Viktoria senast torsdag den 21/9 om ni planerar att komma, så att vi vet att vi blir ett gäng! Väl mött!

 

27/9 kl 17.00 Barnsång

Onsdagen den 27 september kl 17.00 träffas vi som vanligt i Paulusgården för att sjunga tillsammans! Efteråt fikar vi och leker en stund i lekhörnan.

Adress: Daidalou 18, Plaka. Välkomna!

Barnsången är ett samarrangemang mellan Svenska Kyrkan i Aten och SWEA Athens.

 

30/9 kl 10.00 Start för”Lek och Lär”

Lördagen den 30 september startar vi i SWEA Athens Barngrupp ”Lek och Lär” – en strukturerad lekgrupp för barn i åldrarna 3-5 år, ämnad att stärka deras svenska språkkunskaper i en lekfull lärmiljö!

Varför Lek och Lär? Det kan vara en utmaning att få barnen i åldrarna 3-5 år att utveckla sina svenska språkkunskaper när de blir mer aktiva i det grekiska samhället – i förskola, förskoleklass och andra aktiviteter – men ännu är för små för att börja i Svenska skolan. Även när de umgås med andra tvåspråkiga barn som talar svenska växlas det gärna över till grekiska under lekens gång. Vår förhoppning är att en organiserad lekgrupp, där man bara talar svenska, både kan hjälpa dem att hålla liv i och utveckla sitt svenska språk, men även banden till den svenska kulturen. Dessutom kan det vara en rolig sysslsättning för yngre syskon till de barn som går i Svenska skolan i Plaka på lördag förmiddagar.

Hur? Varje lekträff kommer att ha ett särskilt tema som vi arbetar med. En ansvarig ledare håller i träffarna och vid behov assisterar några av oss föräldrar efter ett rullande schema. Barnen får möjlighet att vecka för vecka utveckla sitt ordförråd, sitt tal och även kunskaper om Sverige och svensk kultur, genom olika aktiviteter knutna till varje lekträffs specifika tema. De uppmuntras att delta aktivt på olika sätt för att få igång tal och ordförråd. Man riskerar inte att ”halka efter” om man missar någon träff, eftersom varje träff har sitt eget fristående tema.

Alla träffar kommer att ha en liknande utformning så att barnen känner igen sig från gång till gång. Vi tror att det skapar trygghet och uppmuntrar barnen att delta aktivt i aktiviteterna. Varje träff startar med en samling följd av organiserad lek med inslag av rim, ramsor och sånger kring dagens tema. Därefter tas en kort paus med frukstund ute på gården. När barnen kommer in igen samlas de vid pysselbordet för att skapa något spännande utifrån temat, innan de får varva ner med en mysig sagostund, där ledaren läser en svensk barnbok. Därefter avslutas lekträffen med en kort gemensam avslutning.

Mottot för Lek och Lär: Man lär sig när man har roligt!

När? Vi kommer att träffas varje lördag förmiddag kl 10.00 under hösten. Träffarna varar ca 90 minuter. Totalt elva träffar är inplanerade fram till jul.

Var? Vi träffas i en fräsch lokal på gatan Filopappou i Koukaki, ca 11 minuters promenad från tunnelbanestationen Syggrou-Fix, 15 minuters promenad från tunnelbanestationen Akropolis och 12 minuters promenad från Svenska institutet. Det finns goda parkeringsmöjligheter utanför på gatan och på gatorna runt omkring. Ingången till själva lokalen befinner sig inne på en mysig innergård, där vi föräldrar kan dricka en kopp kaffe och umgås under tiden vi väntar.

Avgift: För höstens 11 träffar tas en avgift på ca 90€ per barn för SWEA-medlemmar, samt 105€ per barn för icke-medlemmar. Avgiften täcker lokalhyra, ledarens ersättning samt inköp av allt material som används vid lekträffarna. Den exakta avgiften kommer att bero på hur många vi blir, men inte avvika stort från ovan nämnda.

Är du intresserad? När vi skickade ut en intresseförfrågan i våras såg vi ett stort intresse för Lek och Lär. Eftersom vi har ett begränsat antal platser är det först till kvarn som nu får gälla. Hör av er med ert barns anmälan till Viktoria senast måndag den 25 september. Vi behöver namn på barn och föräldrar, mobilnummer, emailadress och ålder på barnen vid anmälan. Anmälan är bindande. Om ni har några frågor är ni förstås varmt välkomna att höra av er!

Hoppas att vi ses på Lek och Lär i höst!

 


 

Andra aktiviteter i september månad:

 

9/9 kl 09.00 Skolstart Svenska skolan i Aten

Lördagen den 9 september startar höstterminen på Svenska skolan i Aten. I svenska skolan bedrivs undervisning i kompletterande svenska, på grundskole-, högstadie- samt gymnasienivå, varje lördag förmiddag i skolans lokaler på Svenska institutet, Mitseon 9 i Plaka.

Man startar första klass när man fyllt 6 år (i samband med skolstarten i den grekiska skolan). För mer information kontakta Anette Nordgren och Niki Orphanou i Svenska språkföreningen.

 

23/9 kl 10.45 European day of languages

Den Europeiska Språkdagen kommer i år att gå av stapeln lördagen den 23 september på Stavros Niarchos Foundation Cultural Centre, på bottenvåningen i Nationella bibliotekets byggnad.  Svenska institutet och Svenska språkföreningen kommer som vanligt att ha ett svenskt bord med lite information om Sverige och Svenska skolan i Aten.

Dagen börjar 10.45 med en kortfilm och de olika ländernas föreställningar börjar sedan kl 11.00.  Klockan 13.50 är det Sveriges tur och i år heter det svenska bidraget: ”Tomtar, troll och andra figurer ur den svenska sagoskatten”. Barn från Svenska skolan medverkar.

Adress: Stavros Niarchos Foundation Cultural Centre, 364 Syggrou Avenue, 176 74 Kallithea

Karta: https://www.snfcc.org/you-the-snfcc/how-to-get-here/

 

28/9 SWEA Athens After work

Torsdagen den 28 september kl 19.30 träffas vi för en traditionsenlig After work i centrum. Mer information följer inom kort!

 

1/10 kl 16.00 Utdelning av Barnens bibel och Änglafest i Paulusgården

Söndagen den 1 oktober kl 16.00 är alla barn och föräldrar varmt välkomna till St Pauls Church för att ta emot Barnens bibel som en gåva. Barnens bibel är en bok med bibelberättelser, som är skrivna på ett sätt som passar barn, med ett enkelt språk och med många medverkar bilder att titta på.

Gudtjänsten blir kort och stämningsfull. Barnen som vill ta emot barnbibeln får komma fram i kyrkan tillsammans med en förälder. Utöver bibelutdelning kommer kyrkoherde Björn Kling att läsa något stycke ur barnbibeln, vi sjunger enkla sånger tillsammans som barnen känner igen och förstår samt tänder ljus.

Den 1 oktober är det Änglarnas dag och de som vill får gärna klä ut sig till änglar! Efter gudstjänsten följer Änglafest i Paulusgården med saft, änglabakelser och svenskt kaffe.

För att kyrkan ska kunna beräkna hur många biblar som kan tänkas gå ut så vore det toppen om ni som vill komma den 1 oktober hör av er till Björn så snart som möjligt..