Network Menu

SWEA Athens Barngrupp – resumé över 2016

 

SWEA Athens Mammagrupp hade sin allra första träff i oktober 2012. På plats var tre mammor med små barn. Sedan dess har det hänt en del. Under 2016 har gruppen bestått av 40 barn med familjer. Vi startade som en ren småbarnsgrupp, men numera är barnen i åldrarna 6 månader till 9 år. Svensktalande barn i alla åldrar är varmt välkomna! Vi har haft glädjen att välkomna även flera aktiva mor- och farmödrar i gänget och gruppen bär därför nu det mer passande namnet SWEA Athens barngrupp.

Information om aktiviteterna skickas mestadels ut via elektronisk post, normalt ett email varje vecka. Här finns information om nya träffar, påminnelse om tidigare utannonserade träffar, anmälningsdatum och här tas även anmälningar emot.

När vi planerar aktiviteter försöker vi täcka in önskemål om dagar, tider och platser så gott det går. Det är ibland en utmaning, men det är det värt, för vi har alltid en härlig stämning i gruppen när vi ses. Oftast blir det lekträffar på barnvänliga caféer eller utomhus i lekparker, men vi har under året även gjort ett besök på djurpark, haft vuxenträffar, samt haft två större fester under året. Maskeradfesten i våras, samt julkalaset i december (med över 60 personer närvarande), kan väl numera räknas som återkommande traditioner. I samband med julkalaset samlade barnen in julklappar till barnhemmet Xatzikiriakeio i Pireus – uppskattat av stora och små. Insamling till samma barnhem gjordes även vid SWEA Athens julmiddag.

Ett återkommande inslag i vår verksamhet är även barnsången som sker i samarbete mellan barngruppen och Svenska kyrkan i Aten. I våras var kantor Christina Lidén vår sångledare och efter sommaren tog vår nye kyrkoherde Björn Kling över stafettpinnen. Vi är många barn, mammor, pappor, mor- och farmödrar som ser fram emot de svängiga onsdagseftermiddagarna på Paulusgården. I samband med vår sista barnsångsträff i december anordnade vi för första gången ett luciatåg. Mycket uppskattat av oss alla och något som vi vill göra till en årlig tradition. Det som främst binder oss samman i gruppen är ju det svenska språket och den svenska kulturen och ambitionen inför 2017 är att uppmärksamma ännu fler svenska traditioner under året.

Det är så roligt att se SWEA Athens barngrupp växa, vidgas och stärkas. Vi ser fram emot ett nytt spännande år och vill passa på att hälsa alla svensktalande barn, föräldrar och mor- och farföräldrar hjärtligt välkomna till oss!

Viktoria Johansson