Network Menu

Mammagruppens maskeradfest i Plaka

 

Ofta träffas vi i mammagruppen över en fika och lek. Men ibland gör vi något extra roligt. Karneval firas flitigt runt om i Grekland i februari månad. I staden Patra samlas tusentals människor för ett stort karnevaltåg och i Kastoria i norra Grekland tänder man stora eldar, lite som valborgsmässoafton, för att fira och få bort det onda från vintern.
Inte riktigt så vilt firade vi, men ett stort glatt gäng barn, mammor och pappor, samt en farmor träffades i svenska kyrkan en lördagseftermiddag i februari. Lokalen hade förvandlades till ett härligt område med färgglada dekorationer i sann karnevalanda. Att träffas i Plaka är smidigt eftersom vi alla bor utspridda från norr till söder i Aten. Det är guld värt att vi har tillgång till denna samlingspunkt!
Barnen var överlyckliga. En del vuxna hade också klätt ut sig men barnen var givetvis finast. På kalaset fanns bland annat en tuff cowboy, ett skelett, en Spindelman, en söt Mimmi, en busig nyckelpiga, en rosa kanin och inte en bara en utan…. två Snövitprinssor! Efter en stunds lek, bus och dans var det dags för de små att pyssla. Ett härligt bord var uppdukat med pennor, glitter, paljetter mm. Alla barn fick tillverka egna masker, prinsesskronor och hattar. Mycket uppskattat!
Efter allt roligt kurrade magarna men som tur var hade Sweorna förberett en fin buffé. Fräscha sallader, goda snittar, grillspett och köttbullar blev succé. Pricken över i var nog desserterna: hemgjorda semlor och olika chokladbollar. Vilken tur att det var lördag så man fick äta godis!
Vi vuxna hann sitta ner och prata lite också. Det blev förstås prat om barnen, hur snabbt de växer och utvecklas. Även papporna fick sig en pratstund.
Precis som ett riktigt svenskt barnkalas avslutades maskeradfesten med fiskdamm. Med ett metspö i handen fick barnen testa fiskelyckan och fick små presenter med sig hem.
Det var verkligen en rolig eftermiddag för både barn och vuxna… vem vet kanske blir detta en ny mammagruppstradition? Hoppas det ….min dotter har nämligen har redan bestämt sig för att vara sjöjungfru nästa år ….

Diana Solberg Pandos