Network Menu

Barngruppen – Start för ”Lek och Lär”

Map Unavailable

Datum/Tid
Datum: 2017-09-30
10:00


Lördagen den 30 september startar vi i SWEA Athens Barngrupp ”Lek och Lär” – en strukturerad lekgrupp för barn i åldrarna 3-5 år, ämnad att stärka deras svenska språkkunskaper i en lekfull lärmiljö!

Varför Lek och Lär? Det kan vara en utmaning att få barnen i åldrarna 3-5 år att utveckla sina svenska språkkunskaper när de blir mer aktiva i det grekiska samhället – i förskola, förskoleklass och andra aktiviteter – men ännu är för små för att börja i Svenska skolan. Även när de umgås med andra tvåspråkiga barn som talar svenska växlas det gärna över till grekiska under lekens gång. Vår förhoppning är att en organiserad lekgrupp, där man bara talar svenska, både kan hjälpa dem att hålla liv i och utveckla sitt svenska språk, men även banden till den svenska kulturen. Dessutom kan det vara en rolig sysslsättning för yngre syskon till de barn som går i Svenska skolan i Plaka på lördag förmiddagar.

Hur? Varje lekträff kommer att ha ett särskilt tema som vi arbetar med. En ansvarig ledare håller i träffarna och vid behov assisterar några av oss föräldrar efter ett rullande schema. Barnen får möjlighet att vecka för vecka utveckla sitt ordförråd, sitt tal och även kunskaper om Sverige och svensk kultur, genom olika aktiviteter knutna till varje lekträffs specifika tema. De uppmuntras att delta aktivt på olika sätt för att få igång tal och ordförråd. Man riskerar inte att ”halka efter” om man missar någon träff, eftersom varje träff har sitt eget fristående tema.

Alla träffar kommer att ha en liknande utformning så att barnen känner igen sig från gång till gång. Vi tror att det skapar trygghet och uppmuntrar barnen att delta aktivt i aktiviteterna. Varje träff startar med en samling följd av organiserad lek med inslag av rim, ramsor och sånger kring dagens tema. Därefter tas en kort paus med frukstund ute på gården. När barnen kommer in igen samlas de vid pysselbordet för att skapa något spännande utifrån temat, innan de får varva ner med en mysig sagostund, där ledaren läser en svensk barnbok. Därefter avslutas lekträffen med en kort gemensam avslutning.
Mottot för Lek och Lär: Man lär sig när man har roligt!

När? Vi kommer att träffas varje lördag förmiddag kl 10.00 under hösten. Träffarna varar ca 90 minuter. Totalt elva träffar är inplanerade fram till jul.

Var? Vi träffas i en fräsch lokal i Koukaki, ca 11 minuters promenad från tunnelbanestationen Syggrou-Fix, 15 minuters promenad från tunnelbanestationen Akropolis och 12 minuters promenad från Svenska institutet. Det finns goda parkeringsmöjligheter utanför på gatan och på gatorna runt omkring. Ingången till själva lokalen befinner sig inne på en mysig innergård, där vi föräldrar kan dricka en kopp kaffe och umgås under tiden vi väntar.

Avgift: För höstens 11 träffar tas en avgift på ca 90€ per barn för SWEA-medlemmar, samt 105€ per barn för icke-medlemmar. Avgiften täcker lokalhyra, ledarens ersättning samt inköp av allt material
som används vid lekträffarna. Den exakta avgiften kommer att bero på hur många vi blir, men inte avvika stort från ovan nämnda.

Är du intresserad? När vi skickade ut en intresseförfrågan i våras såg vi ett stort intresse för Lek och Lär. Eftersom vi har ett begränsat antal platser är det först till kvarn som nu får gälla. Hör av er med ert barns anmälan till Viktoria Johansson måndag den 25 september. Vi behöver namn på barn och föräldrar, mobilnummer, emailadress och ålder på barnen vid anmälan. Anmälan är bindande. Om ni har några frågor är ni förstås varmt välkomna att höra av er!

Hoppas att vi ses på Lek och Lär i höst