Network Menu

Besök av Ebba Witt-Brattström

Loading Map....

Datum/Tid
Datum: 2018-03-28
19:30

Plats
Svenska institutet


Onsdagen den 28 mars kl. 19.30 träffas vi på Svenska Institutet (SiA) för att få en kväll tillsammans med kulturprofilen Ebba Witt-Brattström. Efter Ebbas presentation serveras vin, juice och lite tilltugg och då får vi även möjlighet att prata med Ebba som har en otroligt intressant och innehållsrik bakgrund. Vi hoppas på många frågor och en livlig diskussion.

Vi bjuder in även icke Sweor till detta evenemang så sprid gärna inbjudan till Era svensktalande vänner och bekanta. 

Kostnad: 6€ för Sweor / 8€ för icke Sweor

Adress till SiA: Mitseon 9, 117 42 Athens

Anmälan till Anette Rydén senast torsdagen den 22 mars till e-post athens@swea.org

Sponsring

Vi vill också framföra ett stort tack till The Swedish Club för sponsring av evenemanget.

Kort sammanfattning om Ebbas bakgrund (källa: Wikipedia)

Ebba Witt-Brattströms föräldrar kom, var för sig, till Sverige som flyktingar vid andra världskriget. Fadern var en tysk-svensk antinazist uppvuxen i ett borgerligt hem och mormodern, som spelade en central roll i Witt-Brattströms uppväxt, flydde med sin familj till Sverige 1944 från en bakgrund som “livegna” arbetare vid ett estniskt gods.

Witt-Brattström disputerade för filosofie doktorsexamen 1988 vid Stockholms universitet på avhandlingen Moa Martinson: Skrift och drift i trettiotalet. Hon har därefter haft ett flertal poster och uppdrag där ett axplock presenteras här nedan:

  • Tillsatt av regeringen som särskild utredare för Viljan att veta och viljan att förstå. Kön, makt och den kvinnovetenskapliga utmaningen i högre utbildning. (SOU 1995:110).
  • 1998–2003; Ledamot i Kungliga Tekniska högskolans styrelse.
  • 2000-2012; Professor i litteraturvetenskap med genusinriktning vid Södertörns högskola.
  • 2008-2011; Dag Hammarskjöld-professuren vid Humboldtuniversitetets Nordeuropa-Institut i Berlin.
  • Sakkunnig i utvärderingar av dansk och finländsk högskoleutbildning inom litteratur  och kulturvetenskapliga ämnen respektive genusvetenskap.
  • 2012; Utnämndes som professor i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet.

Ebba har också varit starkt engagerad i kvinnorörelsen och under tidigt 1970-tal blev Witt-Brattström medlem av den feministiska organisationen Grupp 8. Inför valet 1994 var hon tillsammans med Maria-Pia Boëthius och Agneta Stark initiativtagare till nätverket Stödstrumporna.