Network Menu

Ett ljust minne från “The Dark Side of Chocolate”

En regnig dag i november stretade Sweor från olika väderstreck mot Solonos 49 i Kolonaki och Chocolaterie ”The Dark Side of Chocolate”. Vi klev in i butiken, som rymmer några få bord, servering, försäljning och bakom en dörr chokladfabriken. Vi välkomnades av ägaren Aris som låste dörren för att ägna sig åt oss Sweor. Det kändes väldigt exklusivt och spännande att bli ”inlåst” i en chokladbutik för en dryg timmes tid. Medan vi med barnslig förtjusning njöt av välkomstdrinken – en megakopp mjölkchoklad gjord på smält Valrhonachoklad, gav oss Aris fakta om choklad och berättade om sina studier i Italien och Frankrike – först till kock, därefter konditor och slutligen chocolatier med mästarbrev av känd chokladguru.2013-11-20 12.55.08

Den kakao världen konsumerar kommer huvudsakligen från Afrika och Sydamerika, kakaobuskens ursprungsland. Den afrikanska är bittrare och den sydamerikanska anses finare. Från 60% och uppåt kan man börja tala om choklad. Billig choklad innehåller mest socker och lite choklad.  Enligt senaste forskning är det ju mer kakao desto bättre som befordrar vår hälsa.  Detta har ökat efterfrågan på högprocentig choklad med prisökning som följd. För bästa resultat behövs enligt Aris god råvara (Valrhona från Venezuela), grädde/mjölk (helst österrikisk) och ” a lot of love”.  Ekologiskt, specialrostat kaffe finns också på menyn.

2013-11-20 12.52.46

Vi serverades ett fat med vackra chokladbitar. Aris presenterade varje bits innehåll. Med basilika, oregano, rosmarin, lavendel vill han ge en grekisk touche men chili, kardemumma, kaffe och olika sorters peppar är andra smaksättare. Dags för intensivkurs för smaklökarna!  Efter denna överdos av choklad kändes det skönt att komma in i den svala, minimala chokladfabriken. Aris visade hur chokladbitar byggs upp lager för lager. En sats choklad tar två dagar att göra och de italienska maskinerna till trots, så är det mästarens varliga hand, som gör jobbet. Många har tjatat på honom att utvidga men han föredrar det lilla formatet, där han fortsatt kan behålla kontrollen över sin passion – kvalitetschoklad.  

Hoppas du inte ändrar dig Aris, så vi fortsatt kan besöka din oas, botanisera vidare i smakfloran och inhandla trevliga små askar med våra favoriter.

Kerstin Henriksson

PS Rucolasallad på Aris vis: tillsätt parmesan, balsamvinäger och toppa med lite grovt riven mörk choklad.