Network Menu

Årets tre Stipendium 2020 går till…

SWEA-stipendium går till forskning i skandinavisk litteratur

Marie Lindskov Hansen; Foto: Privat

Marie Lindskov Hansen; Foto: Privat

Marie Lindskov Hansen har utsetts till SWEA Internationals Litteraturstipendiat 2020. Hon tilldelas 10 000 USD för sin nyskapande forskning inom autofiktion i skandinavisk litteratur. Ämnet har blivit mycket populärt de senaste 30 åren och avser de flytande gränserna mellan fiktion och verklighet i självbiografiska texter.

Marie har valt att bygga sin forskning på självbiografiska texter av August Strindberg, Maja Lundgren, Karl Ove Knausgård och Björn Rasmussen.

– För sex år sedan skrev jag mitt specialarbete om Knausgård. Frågorna jag ställde då fick jag svar på. Fast mot slutet av mitt arbete hade jag samlat på mig en väldig massa nya frågor som behövde svar, skrattar Marie. Valet att fortsätta doktorera inom ämnet blev därmed självklart.

Läs mer här: https://litstip.swea.org/2020/mottagare-2020/

 

Kristoffer Lieng får SWEA-stipendium för svensk språkforskning

Kristoffer Lieng; Foto: Alexander Uggla

Kristoffer Lieng
Foto: Alexander Uggla

Kristoffer Lieng är mottagare av 2020 års Interkulturella Stipendium. Han tilldelas 10 000 USD för sin forskning i tvåspråkighet. Bland de personer han intervjuar finns svenskar som lever i Frankrike och fransmän som lever i Sverige.

Lieng frågar sig vad som ligger bakom att ett språk lever vidare i nästa generation i vissa familjer, medan det upphör att användas i andra. Finns det några skillnader vad gäller attityderna till ’det andra språket’ beroende på var man bor?

– Uppslaget till min forskning fick jag genom att en fransk kvinna besökte mig på universitetet här i Frankrike, berättar Kristoffer. Hon hade tagit med sig en massa svenska böcker som hade tillhört hennes nu avlidne make. Inget av de tre barnen kunde svenska då fadern inte hade uppmuntrat någon av dem att lära sig något som hade anknytning till Sverige. Det kändes oerhört sorgligt.

Läs mer här: https://interkult.swea.org/2020/mottagare-2020/

 

Sopranen Jessica Elevant får Sigrid Paskells Stipendium 2020

Jessica Elevant; Foto: Emelie Helena Thoor

Jessica Elevant
Foto: Emelie Helena Thoor

Årets Sigrid Paskell Stipendium inom scenkonsterna går till Jessica Elevant, en ung och lovande sopran. Elevant tilldelas 10 000 USD för sin talang inom opera och konsertsång.

Att Elevant skulle satsa på solosång var dock ingen självklarhet. Efter gymnasiet studerade hon till civilingenjör och tog därefter en licentiat i teoretisk fysik.

– Under doktorandstudierna sjöng jag i en operakör, och vi blev inbjudna till att sjunga i en kyrka. Där fick jag chansen att sjunga solo för första gången. Det var en otrolig stark känsla. Jag kände där och då att det är solosång jag vill fokusera på resten av livet, berättar Elevant.

Läs mer här:  https://paskell.swea.org/2020/mottagare-2020/