Network Menu

Odysseus irrfärder (Samarrangemang med Svenska Kyrkan)

Loading Map....

Datum/Tid
Datum: 2018-04-19
15:00 – 17:00

Plats
Paulusgården


Torsdagen den 19 april kl. 15.00 bjuder vi in till vernissage med konstnärsgruppen Broderihäxornas verk “Odysseus irrfärder” på PaulusgårdenDärefter får vi höra en av gruppens medlemmar, Marianne Enge Swartz, berätta om Elin Wägner och hennes tid i Grekland.

Under presentationen av Elin Wägner kommer kyrkan att erbjuda ”Afternoon Tea” så den som vill kan köpa kaffe, te och tilltugg. Husmor Birgitta på Paulusgården är tacksam om ni meddelar henne i förväg om ni har tänkt komma så hon vet hur många scones hon skall baka.

Kontakt info till Paulusgården: https://www.svenskakyrkan.se/grekland/kontakt-med-kyrkan 

Marianne berättar: Utställningen i Aten heter Odysseus irrfärder och vi har arbetat med den sedan början av 2017. Broderihäxorna består av en grupp kvinnor, som började arbeta med vandringsbroderier för tolv år sedan. Vandringsbroderi innebär att vi väljer ett tema och att var och en börjar på ett broderi som sedan vandrar vidare mellan de andra medlemmarna i gruppen. När det gäller Odyssevs irrfärder började arbetet med att vi läste Odysseen (helt eller delvis) och valde varsitt äventyr. Vi googlade också hur konstnärer sett på de olika äventyren. Den som började varje verk gjorde en enkel skiss över hur ungefär äventyret kunde skildras men sen grep de andra brodöserna in och ändrade och utvecklade skissen efter eget huvud. Slutresultatet blev alltså de tio verk som vi nu kommer att visa i Aten.

Det känns extra roligt att berätta om Elin Wägner i Aten eftersom hon gjorde resor dit och till Kreta på 1930-talet. Resorna och en nytydning av arkeologiska fynd blev avgörande för hennes tankar omkring patriarkat/matriarkat. Hon skriver särskilt om detta i essäboken Väckarklocka från 1941.